Het wordt vandaag de dag steeds belangrijker: een goede website. Niet alleen is het voor bedrijven steeds belangrijker om hun producten te verkopen via een degelijke webshop, ook particulieren kunnen veel belang hebben bij een eigen site, bijvoorbeeld met daarop een CV. Vroeger was het heel normaal dat een site slordig was opgebouwd. Men was erg onbekend met webdesign en een site met enkele afbeeldingen en veel verschillende kleuren en plaatjes was erg modern. Tegenwoordig is men daar vanaf gestapt en is webdesign van cruciaal belang voor het maken van een goede webpagina. Zeker wanneer jouw bedrijf bijvoorbeeld producten aan de man wil brengen is het essentieel dat de gebruiker het idee heeft dat de website goed is opgezet. Er zijn enkele belangrijke punten waar je over na moet denken bij het maken van een mooie site (dit noemt van webdesign):

Gebruikers houden van degelijkheid en ook van snelheid. Niemand vindt het leuk om te wachten en dus is het ook vervelend om een aantal seconden te moeten wachten voordat een webpagina geladen is. Internetverbindingen zijn tegenwoordig van dusdanige kwaliteit dat dit niet langer een probleem hoeft te zijn bij het laden van tekst of afbeeldingen; de structuur van de site bepaalt nu dus de snelheid waarmee deze geladen wordt. Niet alleen gebruikers vinden snelheid belangrijk, ook bijvoorbeeld een zoekmachine. Wanneer een zoekmachine jouw webpagina indexeert is snelheid een belangrijke factor. Goed webdesign kan leiden tot een razendsnelle site, die dus ook een goede notering krijgt van de zoekmachine. Zoekmachine optimalisatie is van wezenlijk belang. Hierdoor vinden potentiële klanten de website gemakkelijker en neemt het aantal klanten toe. Ook de opmaak van de site is belangrijk. Wanneer een website goed wordt ingedeeld is het voor de bezoeker makkelijk te zien waar hij of zij naartoe moet. De pagina’s zijn overzichtelijk en men wordt niet in cirkels rondgeleid. Het moet voor een bezoeker direct duidelijk zijn waar de relevante informatie op de site te vinden is en dit moet er bovenal natuurlijk uitzien. Vermijdt dus rare lettertypes en een overdaad aan afbeeldingen. Goed webdesign vermindert dus eigenlijk de tijd dat iemand hoeft te zoeken naar antwoorden. Als deze antwoorden (in dit geval de diverse teksten op de site) dan ook van goede kwaliteit zijn, dan is de website al een heel eind. Goede teksten stellen lezers gerust over de deugdelijkheid van een webwinkel of van een product. Een klant koopt veel sneller een artikel als helder en duidelijk is wat het product doet of kan. Een goed inhoudelijke tekst kan hierom wonderen doen voor de verkoop. Het schrijven van goede teksten is dus essentieel bij goed webdesign.

Webdesign; een wereld op zichzelf

Niet alleen snelheid, opmaak, en kwaliteit van de teksten zijn belangrijk bij de beoordeling van een site. Webdesign gaat verder dan alleen de pagina die men voor ogen krijgt. Steeds meer mensen surfen bijvoorbeeld op hun mobieltje of op een tablet. Dit zijn apparaten die vaak een aanzienlijk kleiner scherm hebben dan een laptop of een personal computer. Goed webdesign houdt hier rekening mee. Responsive webdesign is een techniek die wordt toegepast om ervoor te zorgen dat een site er goed uitziet, op welk apparaat het ook bekeken wordt. Niet langer worden er vaste resoluties ingesteld, zoals vroeger het geval was, maar de webpagina past zich naar het apparaat waarop deze wordt bekeken. Op een telefoon zal dezelfde website er dus totaal anders uitzien dan op een laptop of een tablet. Dit kunnen kleine aanpassingen zijn, zoals de positionering van tekst op een pagina, maar kan ook grotere consequenties hebben. Het menu van een site kan bijvoorbeeld verplaatsen van de bovenkant van het scherm naar de onderkant, of zelfs naar de zijkant. Webdesign is nodig om ervoor te zorgen dat alles dan naar behoren blijft werken. Ook kunnen bijvoorbeeld contactformulieren anders worden ingedeeld of van plek veranderen. Het is voor een bedrijf altijd erg belangrijk dat de klant snel in contact kan komen met de werknemers om zo een afspraak te maken of om producten te bestellen. Zorgvuldig webdesign houdt daarom ook in dat goed moet worden gekeken naar de plaatsing van verschillende onderdelen binnen de site. Het is zonde om klanten mis te lopen omdat zij niet goed weten hoe ze met het bedrijf in contact komen.

Stevig in het zadel

Al deze regels voor goed webdesign lijken misschien wat overweldigend, maar wees niet bang. Er zijn talloze bedrijven en organisaties die kunnen helpen bij het opzetten van een perfecte website. Veel van deze bedrijven maken gebruik van WordPress, een speciaal programma waarmee snel en makkelijk een volledige site kan worden opgezet. Het voordeel van WordPress is dat je zelf alle controle houdt over de opmaak en de inhoud van je website. Het is erg eenvoudig zelf nieuwe teksten toe te voegen of oude teksten te verwijderen. Zo houd je een pagina eenvoudig actueel of vervang je een oud product met een nieuw product. Met WordPress zit je dus zogezegd stevig in het zadel van je eigen site. Een van de bedrijven die gebruik maakt van deze technologie is bijvoorbeeld Webton. Op hun eigen site, vind je alles wat je moet weten over goed en verantwoord webdesign. Wanneer je vragen hebt is het mogelijk om kosteloos contact op te nemen, waarbij je ook aangeeft waar jouw vraag betrekking op heeft. Zo kun je snel worden geholpen en heb je binnen mum van tijd een goed ontworpen website!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn