In het nieuws gaat het regelmatig over gasloos wonen. Na het klimaatakkoord van 2015 en de protesten van de Groningers – waarna de politiek besloot de gaskraan dicht te gaan draaien – is het een steeds realistischer scenario geworden om een all-electric woning te hebben. Maar waarom zou je eigenlijk gasloos wonen, en hoe moet dat?

Waarom gasloos wonen belangrijk is

De aarde warmt op: dat is een feit. Veel wetenschappers zijn van mening dat dit komt doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer is toegenomen – dankzij allerlei menselijke activiteiten, zoals het kappen van bomen en het rijden in auto’s met uitlaatgassen. Daarom was er in 2015 een klimaatconferentie in Parijs, om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Afgesproken werd dat de opwarming niet sterker mocht zijn dan 1,5 tot 2 graden. De ondertekenende landen moeten in 2050 energieneutraal zijn, want inhoudt dat het energieverbruik in balans moet zijn met de energieproductie. Concreet betekent dit dat in 2050 de uitstoot van CO2 – een broeikasgas – met minimaal 80 tot 95 procent afgenomen moet zijn ten opzichte van 1990. En juist CO2 wordt opgewekt bij het verbranden van fossiele brandstoffen, waarmee gas voor woningen verkregen wordt. Gasloos wonen draagt dus bij aan een beter klimaat en zorgt dat we de klimaatdoelstellingen van Parijs halen. Andere redenen om over te gaan op gasloos wonen:

 • Het is goedkoper: gas kost meer dan stroom. Je energierekening zal dus een stuk lager worden wanneer je alleen stroom gebruikt in plaats van gas.
 • Fossiele brandstoffen raken op – ook aardgas. Op de lange termijn zullen we sowieso moeten overstappen op iets anders. Beter vroeg dan laat!
 • Het voorkomt aardbevingen: door de gaswinning in Groningen ontstonden daar regelmatig aardbevingen, wat veel schade veroorzaakte. Door over te gaan op gasloos wonen wordt deze gevaarlijke onderneming overbodig.
 • Geen koolmonoxide meer: deze giftige stof ontstaat wanneer aardgas niet volledig verbrand wordt. Vaak zie je dit bij cv-ketels of gaskachels die slecht onderhouden zijn. Koolmonoxide is geurloos en onzichtbaar, en daarom zeer gevaarlijk en dodelijk.
 • Je woning wordt goed geïsoleerd, waardoor je nooit koude handen meer hebt binnenshuis.

Gasloos wonen kent dus een groot aantal voordelen. Maar hoe pas je dit toe?

7 manieren om je huis volledig gasloos te maken

Momenteel gebruik je waarschijnlijk aardgas voor je woning. Hiervoor zijn een aantal alternatieven:

 • Een warmtepomp: hiermee verwarm je je huis volledig door middel van elektriciteit. De pomp verwarmt water aan de hand van warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater.
 • Een warmtenet: dit wordt gebruikt voor een grote omgeving, bijvoorbeeld een stad. Vaak gaat het hier om ‘restwarmte’, wat betekent dat de overige warmte van een nabije fabriek gebruikt wordt.
 • Biogas: gasloos wonen kan door alsnog gas te gebruiken – biogas welteverstaan. Dit heeft dezelfde werking als aardgas, maar wordt op een duurzame manier opgewekt: bij het vergisten van mest of gft-afval.

The Sunshine Company is een bedrijf dat burgers helpt over te stappen op gasloos wonen. Op hun website zijn nog meer stappen te lezen die je moet nemen om je woning gasvrij te maken:

 • isoleer je woning;
 • leg zonnepanelen op het dak;
 • kook op een inductieplaat;
 • schaf een warmtepomp aan.

Het kost wat, maar de voordelen wegen zeker op tegen de nadelen en er is een goede kans dat je deze kosten weer terugwint. Je energierekening zal immers lager uitvallen door de lage kosten van stroom en de goede isolatie. Op thesunshinecompany.nl vind je nog meer nuttige informatie. Zo kun je berekenen wat het installeren van een warmtepomp je uiteindelijk zal opleveren, staan er veel alternatieven om te besparen op gas en kom je alles te weten over zonnepanelen. Gasloos wonen: ik zeg doen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn