Smokefree - Stoppen met rokenRoken is een uiterst vervelende en ongezonde gewoonte. De tijd dat men roken als gezellig of stoer zag ligt inmiddels achter ons. Niet alleen overheden, maar ook steeds meer collega’s, vrienden en familie stellen het steeds minder op prijs dat er gerookt wordt. Het is inmiddels dan ook lang en breed aangetoond dat roken uitermate slecht is voor de gezondheid en op termijn allerlei verschillende (dodelijk) ziektes kan veroorzaken. Dit alles is al lange tijd bekend. Waarom is het voor zo veel mensen dan nog steeds zo lastig om te stoppen met roken? Roken is niet zomaar een slechte gewoonte, maar een schadelijke verslaving. Toegegeven, tot voor kort was roken een vrij algemeen geaccepteerde verslaving, maar hoe meer die acceptatie begint af te nemen, hoe duidelijker het wordt dat roken voor veel mensen geen bewuste keuze is. Stoppen met roken kan dat echter wel zijn. Het is moeilijk en het zal een aardige hoop tijd en doorzettingsvermogen vereisen, maar ik ben er heilig van overtuigd dat iedereen erin kan slagen met roken te stoppen. Waar het om gaat is de juiste methode te vinden die bij jou als persoon past. Niet alle methodes om te stoppen met roken werken even goed bij iedereen. Wanneer je een aantal methodes hebt geprobeerd om te stoppen met roken en ze werkten geen van allen, geef de moed dan nog niet op en blijf zoeken naar de manier die voor jou wel effectief is. Er zijn waarschijnlijk meer manieren om je van het roken af te helpen dan je je realiseert. Je kunt op eigen kracht proberen te stoppen met behulp van een stopbuddy die je aanmoedigt en motiveert. Dit kan echter ook averechts gaan werken wanneer deze stopbuddy zelf weer in de slechte gewoonte vervalt en jou daarin meesleept. Een betere manier zou dan professionele coaching zijn. Dit kan individueel of in groepsverband. Daarnaast zijn er ook medicijnen, nicotinepleisters of zelfs lasertherapie om je te helpen deze slechte gewoonte te overwinnen.

Stoppen met roken dankzij lasertherapie

Eén van de meest effectieve methodes om te stoppen met roken is lasertherapie. Wat houdt dat precies in? Lasertherapie is een vorm van acupunctuur, maar dan door middel van laserlicht. De lasers verwarmen, stimuleren en ontspannen bepaalde ‘energiepunten’ in en op je lichaam, waardoor je stressniveau en gedrag beïnvloed zal worden. Deze vorm van therapie is gebaseerd op oude Chinese acupunctuur. Lasertherapie werkt snel, is pijnloos en bovendien – erg belangrijk – onschadelijk voor uw lichaam. Er zijn dus geen bijeffecten verbonden aan lasertherapie. Wie wil stoppen met roken kan voor meer informatie over lasertherapie terecht bij SmokeFree. SmokeFree is en organisatie die al sinds 1996 haar best doet mensen van roken af te helpen. Wilt u door middel van een laser behandeld worden tegen uw rookverslaving, dan volgt er eerst een intakegesprek. Op basis van dit gesprek wordt uw persoonlijk behandelmethode vastgesteld. Lasertherapie is namelijk een erg persoonlijke behandeling, uitgaande van uw eigen lichaam en behoeften. Bovendien wordt u geïnformeerd over de behandeling en wordt u voorbereid op een leven zonder roken. Lasertherapie is aangetoond effectief: na een jaar was 52% nog steeds rookvrij! SmokeFree-therapieën die zijn ontworpen om je te helpen te stoppen met roken worden door veel ziektekostenverzekeraars vergoed; door sommige vanuit het basispakket en door andere uit de aanvullende verzekering. Soms is het zelfs mogelijk dat je werkgever de therapie belastingvrij voor je kan vergoeden, maar alleen wanneer dit onderdeel is van hun arboplan.

Stoppen dankzij coaching

Voor die 48% voor wie lasertherapie en acupunctuur niet helemaal is weggelegd zijn er nog een aantal andere opties beschikbaar bij SmokeFree. Eén van de grootste is de coachingsoplossing. Coaching om te stoppen met roken kan vele vormen aannemen. Dank aan individuele coaching sessies, groepscoaching, telefonisch coachen of het geven van speciale workshops. Het voordeel van coaching is dat je gedurende langere tijd een persoonlijk aanspreekpunt hebt voor de uitdagingen, verleidingen en struikelblokken waar je mee te maken krijgt wanneer je wil stoppen met roken. Het voordeel van een coach is dat deze persoon alles al een keer heeft gezien, nergens meer van opkijkt en precies weet wat je meemaakt. Een persoonlijk coach kan je op de juiste momenten motiveren, stimuleren, inspireren en je vertellen dat je goed op weg bent en het prima gaat redden. Het voordeel van groepssessies is dat je ziet dat er anderen zijn die het ook moeilijk hebben, die over hun obstakels en struikelblokken heen komen en hun uitdagingen aangaan en er beter uitkomen, zowel dankzij de input van de groep als dankzij de coach. Het belangrijkste voor stoppen met roken is dat je voor jezelf de motivatie en de kracht weet te vinden om duurzaam en blijvend te stoppen. Een voorbeeld van zo’n motivatie is bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent of wil worden. Dit kan een concreet en motiverend gegeven zijn, waardoor je de verantwoordelijkheid dient te nemen over je eigen lichaam of over de omgeving waarin je zwangere partner zich voor geruime tijd zal bevinden en waarin later ook je kind op zal groeien. Wil je stoppen met roken – en er zijn genoeg redenen te bedenken om dat te doen – dan kun je altijd terecht bij SmokeFree. Neem contact met ze op via hun website en begin binnen 24 uur met stoppen met roken. Laat je gegevens achter en wees er zeker van dat je binnen een etmaal een professional aan de lijn hebt die je gaat helpen te stoppen met roken!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn