compasspools - ZwembadverwarmingEen zwembad achter je huis is hartstikke lekker. Je kunt in de zomer heerlijk afkoelen in je eigen achtertuin! Veel mensen vinden het echter jammer dat ze niet het hele jaar door kunnen zwemmen. In de winter koelt het water dusdanig af dat je het bad eigenlijk moet afdekken of moet laten leeglopen om schade aan de constructie te voorkomen. In de lente zou je best kunnen zwemmen, maar vaak is het water dan nog te koud om echt te genieten. Zwembadverwarming kan hier uitkomst bieden. Zwembadverwarming is ideaal voor mensen die op meerdere momenten in het jaar gebruik willen maken van hun buitenzwembad. Het bad kan op drie manieren verwarmd worden:

  • Met behulp van een boiler
  • Met een warmtepomp
  • Met zonnecollectoren

De eerste variant van zwembadverwarming werkt met een boiler. Dit heeft zowel voor- als nadelen. De aansluiting van zwembadverwarming op de ketel is relatief eenvoudig. Men maakt gewoon een extra verbinding tussen het zwembad en de Cv-ketel. Deze vorm kost daarom relatief weinig geld. Voor een klein bedrag heb je de zwembadverwarming al aangelegd. De keerzijde is dat gas in Nederland niet goedkoop is. Wanneer je het zwembad tot een hoge temperatuur wilt verwarmen kost dit je veel geld. Je betaalt dus niet voor de aanschaf, maar voor het gebruik van de zwembadverwarming. Bovendien is deze vorm van verwarming niet bepaald milieuvriendelijk. Je gebruikt erg veel gas om het zwembad op een bepaalde temperatuur te houden, terwijl je hier zelf maar een beperkte tijd inzit. Je verspilt op deze manier heel veel kostbare energie. Wanneer je het zwembad relatief weinig gebruikt en af en toe eens wil verwarmen is dit wel een goede optie. Je verwarmt het bad dan alleen wanneer je er ook echt in gaat zitten. Je geeft dan niet zoveel geld uit en je denkt ook aan onze aarde. Een tweede optie is met behulp van een warmtepomp. Een warmtepomp werkt anders dan een boiler en zit ingewikkeld in elkaar. Zonder te veel aandacht te besteden aan de details kun je ervan uitgaan dat het water op een zuinigere manier wordt opgewarmd. Je gebruikt veel minder energie maar hebt meer rendement. Het aanleggen van deze vorm van zwembadverwarming is wel een stuk duurder; de initiële aanschaf is aanzienlijk. Wanneer je echter veel gebruik maakt van het zwembad en je het water continue wilt blijven verwarmen is dit absoluut de meest voordelige keuze. Een eenmalige investering om daarna heerlijk te kunnen genieten! Tot slot zijn er nog de zonnecollectoren. Deze worden vaak geplaatst samen met een warmtepomp. De panelen warmen het water samen met de pomp op, waardoor het zwembadwater op een aangename temperatuur blijft. Natuurlijk zijn zonnepanelen ontzettend goed voor het milieu. Deze manier van verwarmen is dus zeker het overwegen waard.

Voordelen van zwembadverwarming

Zwembadverwarming heeft een heleboel voordelen. In de eerste plaats is het mogelijk om een groter gedeelte van het jaar van het zwembad te genieten. De meeste mensen gebruiken het zwembad in de zomer, van mei tot aan augustus. Hierna is het water te koud, zelfs op warmere dagen. Soms zou je in september nog best willen zwemmen, maar durf je het koude water toch niet in te stappen. Met zwembadverwarming is dat verleden tijd. Je kunt zelf instellen hoe warm het water moet zijn zodat dit altijd heerlijk aanvoelt als je in het zwembad stapt. Verder is zwembadverwarming ideaal voor mensen die het snel koud hebben. De meeste Nederlanders kunnen wel tegen een stootje, maar er zijn mensen die al vrij snel het water uit moeten omdat ze beginnen te rillen. Deze mensen raken al gauw helemaal verkleumd en kunnen zonder zwembadverwarming maar een paar minuten in het water blijven. Behoor jij tot deze groep? Dan is dit de oplossing. Verder is zwembadverwarming niet alleen goed voor de mens, maar ook voor het bad zelf. Het beschermt het bad tegen schade door vorst. Wanneer het water niet kan bevriezen is het ook niet mogelijk dat het bad beschadigd raakt. Je hoeft geen geld uit te geven aan dure reparaties van de bodem of van de zuiveringsinstallatie. In conclusie: je hebt gewoon veel meer plezier van je zwembad als je het water laat verwarmen. Bepaal van tevoren goed welke soort verwarming je wilt laten installeren. Laat ook altijd eerst een offerte opstellen, dan weet je direct waar je aan toe bent. Zoals gezegd betaal je voor bepaalde varianten wat meer, maar daar staan dan weer andere voordelen tegenover!

Welke temperatuur is aangenaam?

Sommige mensen vinden het lekker om in wat kouder water te zwemmen, anderen zitten het liefst in een bubbelbad. Zorg dat je van tevoren goed met elkaar overlegd hoeveel graden het water moet zijn. Het kan voorkomen dat een aantal gezinsleden het water niet meer lekker vinden als het te warm is. Zij kunnen dan helemaal geen gebruik meer maken van het bad en dat is natuurlijk zonde! Kies daarom voor een temperatuur die voor iedereen geschikt is. Op http://www.compasspools.nl/techniek/zwembadverwarming regel je eenvoudig en snel de zwembadverwarming van jouw zwembad. Ook vind je hier meer informatie over de verschillende verwarmingselementen en hun voor- en nadelen. Wil je wat inspiratie opdoen? Op de site vind je een prachtige fotogalerij met tientallen zwembaden zodat je gelijk weet hoe andere mensen hun zwembad hebben ontworpen. Je kunt ook bij dit bedrijf terecht voor zwembadafdekking en voor het desinfecteren van het water. Klik dus direct op de bovenstaande link en laat je verrassen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn