Een goede nachtrust is erg belangrijk, het zorgt er niet alleen voor dat u goed uitgerust de nieuwe dag kunt beginnen, maar ook dat uw lichaam gezond blijft. Om goed te kunnen slapen, is het van belang dat u comfortabel ligt. De kwaliteit van uw bed en matrassen spelen hierbij een rol, maar zeker ook uw dekbed. Voor wat voor exemplaar kiest u? Een 4 seizoenen dekbed of hebt u liever een los exemplaar voor de wintermaanden en een aparte voor de zomermaanden? Zoveel mensen, zoveel wensen, maar zeker is dat een goed 4 seizoenen dekbed u veel voordelen op kan leveren. Kiest u voor een enkel of voor een zomerdekbed, dan hebt u gedurende het gehele jaar dezelfde warmtebron op uw bed liggen. Voor velen is dit niet handig, ‘s zomers is het in huis immers over het algemeen veel warmer en dan hebt u niet de behoefte aan warme dekbedden. U kiest dan liever voor een dunner exemplaar met een lagere warmteklasse. ‘s Winters is het natuurlijk een stuk koeler en dan wilt u graag een hoge warmteklasse hebben. Kiest u voor losse dekbedden, dan zult u dus of het hele jaar met dezelfde warmteklasse moeten doen of u moet gedurende het jaar de dekbedden verwisselen. Kiest u voor een 4 seizoenen dekbed, dan bent u in één keer voor het hele jaar klaar. Deze bestaat uit verschillende delen die u aan elkaar kunt maken, om zo de warmteklasse zelf te bepalen. Is het erg warm in huis, dan gebruikt u enkel het dunne deel. Wordt het iets frisser, zoals in het najaar, dan kiest u voor het dikkere deel van het 4 seizoenen dekbed. En wordt het vervolgens echt winter en krijgt u het ‘s nachts koud, dan maakt u de beide delen van uw 4 seizoenen dekbed aan elkaar en op die manier creëert u gemakkelijk de hoogste warmteklasse.

4 seizoenen dekbed van verschillende materialen

U kunt met een 4 seizoenen dekbed dus heel gemakkelijk zelf de warmteklasse bepalen die u op dat moment nodig hebt en dat is natuurlijk een groot voordeel van dit product ten opzichte van andere varianten. Lijkt u dit ook prettig en wilt u een 4 seizoenen dekbed aan gaan schaffen, dan is het goed om te weten dat deze in veel verschillende varianten verkrijgbaar zijn. Ze kunnen namelijk van diverse materialen gemaakt worden en niet iedereen vindt hetzelfde materiaal prettig. Uit welke materialen kunt u nu kiezen? U kunt kiezen voor:

  • dons
  • wol
  • synthetisch
  • Tencel
  • katoen

Wat zijn nu de voor- en nadelen van deze verschillende opties? Met andere woorden, wat past het best bij u? Houdt u er niet van om veel gewicht op u te hebben liggen, dan is een donzen 4 seizoenen dekbed voor u de juiste keus. Dit materiaal is erg licht, maar zorgt toch voor een zeer goede isolatie. Het is echter vaak geen goede keus als u last hebt van allergieën, vanwege de stof die hierin kan gaan zitten. Hetzelfde geldt vaak voor wol. Een wollen exemplaar is wel een uitstekende keus voor mensen die ‘s nachts veel zweten, wol kan namelijk als geen ander vocht opnemen en zorgt daardoor voor een zeer goede vocht- en temperatuurregulatie. Een wollen 4 seizoenen dekbed is wel zwaarder dan dons, wat sommige mensen prettig zullen vinden en anderen juist weer niet. Het is dus sterk afhankelijk van uw eigen voorkeuren of een donzen of wollen 4 seizoenen dekbed voor u een goede keus is.

Synthetisch, Tencel en katoen

Hebt u vaak last van allergieën, dan zijn dons en wol vaak geen goede keuzes. Een synthetisch 4 seizoenen dekbed is dan een goed alternatief. Hierin zitten polyester microvezels of holle bolletjes, wat ze niet alleen zeer geschikt maakt voor mensen met allergieën, maar ook voor mensen die graag hun dekbedden zelf wassen. Dit materiaal kan namelijk goed tegen de wasmachine. Ze zijn daardoor zeer onderhoudsvriendelijk en bovendien voordelig geprijsd. Minpuntje is dat ze minder goed ventileren. Een andere optie voor een 4 seizoenen dekbed is Tencel, een nieuwe variant gemaakt uit natuurlijke houtvezels. Dekbedden die hiervan gemaakt zijn, zijn dan ook volledig diervriendelijk, in tegenstelling tot donzen en wollen exemplaren. Een dergelijk 4 seizoenen dekbed kunt u eenvoudig zelf wassen, het voelt zacht aan, is licht en biedt veel comfort en warmte. Tot slot kunt u natuurlijk ook nog kiezen voor een katoenen 4 seizoenen dekbed. Katoen isoleert en ventileert uitstekend en zorgt bovendien voor een goede vochtregulatie. Wat gewicht betreft zit het tussen wol en dons in, niet erg licht, maar ook niet zeer zwaar. Daarnaast is het een sterk materiaal dat jaren meegaat. Alle verschillende materialen hebben dus hun eigen specifieke plus- en minpunten en voordat u op zoek gaat naar nieuwe dekbedden, is het dus raadzaam om voor uzelf na te gaan wat u het prettigst vindt. Houdt u van een zwaarder gewicht of kiest u juist liever voor een zo licht mogelijke variant? Zweet u veel of niet? Hebt u last van allergieën? Hoe staat u tegenover het gebruik van dierlijke grondstoffen? En vindt u het belangrijk dat u uw dekbedden zelf kunt wassen? Door deze zaken op een rijtje te zetten, wordt het vinden van de juiste variant een veel gemakkelijkere klus. Door de ruime keus die er op dit gebied bestaat, is het echt voor iedereen mogelijk het ideale 4 seizoenen dekbed te vinden.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn