gastouderbureausnoesje - Gastouder wordenVeel kinderen in Nederland hebben ouders die werken. Dat is hartstikke goed, wie moet anders al dat leuke speelgoed kopen? Een nadeel is dat hardwerkende ouders soms niet genoeg tijd hebben om hun kinderen de dag door te helpen. Er is geen tijd om de kinderen naar school te brengen, of om tussen de middag een broodje te smeren. Drukke ouders besluiten daarom vaak om een gastouder in te schakelen, die kan helpen bij de opvoeding van hun kind. Vaak werken deze gastouders in dienst van een gastouderbureau, zoals Snoesje, een instelling met vestigingen in Twente en de Achterhoek. Snoesje is voortdurend op zoek naar nieuw talent om haar team te versterken. Wil jij gastouder worden voor kinderen tussen de leeftijd 0 en 13? Meld je dan aan op de website en wie weet heb jij binnenkort ook een aantal kinderen onder je hoede! Voor het zover is, moet je eerst een aantal zaken op orde maken. In dit artikel bespreken we de 5 stappen die je volgens Snoesje moet doorlopen om een goede gastouder te worden. Wat zijn deze stappen?

  • Behaal de juiste diploma’s
  • Creëer een goede omgeving
  • Bepaal je beschikbaarheid
  • Bekijk waar je gaat werken
  • Denk na over je eigen kinderen

Niet iedereen kan zomaar gastouder worden. Sinds 2010 gelden speciale eisen waar elke gastouder aan moet voldoen. Bij Snoesje worden deze eisen streng gehanteerd, om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de opvang gewaarborgd blijft. Een kind is op jonge leeftijd erg makkelijk te beïnvloeden. Wanneer je een onbeschreven blad in huis neemt, moet je weten welke woorden je mag noteren. Lees je daarom goed in en behaal de vereiste papieren, dan weet je zeker dat alles goed komt. Verder kun je alleen gastouder worden als je beschikt over een groot huis, of overdag terecht kunt op een andere locatie. Kinderen moeten in een veilige omgeving kunnen opgroeien, hier wordt veel aandacht aan besteed. Als gastouder heb je bijvoorbeeld recht op kinderopvangtoeslag, maar alleen als de opvang voldoet aan specifieke eisen. Bekijk daarom goed aan welke eisen je woning moet voldoen, voordat de eerste kinderen arriveren.

Gastouder worden: beschikbaarheid

Nadat je de eerste twee stappen hebt volbracht kun je in principe gastouder worden. Wel is het van belang om je eigen beschikbaarheid te bepalen. Bij Snoesje zoekt men naar gastouders die regelmatig beschikbaar zijn. Het is daarom niet heel praktisch als je slechts een paar uur per week komt opdraven. Bepaal van tevoren op welke tijden je actief kunt zijn. Hoe meer je werkt, hoe meer je verdient. Het maakt niet uit of dit door de weeks is of in het weekend, voor beide momenten zijn gastouders hard nodig. Wanneer je slechts sporadisch beschikbaar bent, moet je misschien overwegen geen gastouder te worden. Ook wanneer je eigen kinderen hebt, moet je goed overwegen of je de juiste keuze maakt. Je eigen kinderen moeten leren omgaan met een nieuw broertje of zusje, dat is geen eenvoudige opgave! Een goed moment om gastouder te worden is daarom als de kinderen net uit huis zijn, of als je zelf (nog) geen kinderen hebt.

Thuis of ergens anders?

Wanneer je zelf geen kinderen hebt, is dat sowieso voordelig. Je bent in dat geval namelijk niet gebonden aan een eigen huis. Je zou tijdens werktijd bijvoorbeeld ook in het huis van de biologische ouders kunnen verblijven, terwijl deze aan het werk zijn. Bekijk goed welke mogelijkheden je hebt en of je het ziet zitten gastouder te worden. Ben je nog steeds enthousiast, surf dan naar http://www.gastouderbureausnoesje.nl/werkwijze.html en meld je aan!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn