fairplayspelletjes - sudokuMisschien heb je mensen om je heen wel eens een Sudoku zien spelen. Een Sudoku is een puzzel die oorspronkelijk ontstond in Frankrijk, maar pas echt populair werd tegen het einde van de jaren tachtig. Een Japanse puzzelbedrijf genaamd Nikoli begon de puzzels in 1986 uit te brengen onder de naam Sudoku, wat ‘enkel nummer’ betekent. Wat moet je weten om deze puzzel goed te kunnen oplossen?

  • Het speelbord
  • De ingevulde nummers
  • De spelregels
  • Snel oplossen van de puzzel

Om te beginnen moet je stilstaan bij het speelveld. Het speelveld bestaat uit negen vierkanten, die zelf ook weer zijn ingedeeld in negen vakjes. De grootte van de puzzel kan variëren, afhankelijk van de soort. In de regel gebruikt men echter de standaard van negen vakken. Wanneer je een Sudoku voor je hebt zie je een aantal ingevulde nummers. Deze nummers geven je de mogelijkheid om te puzzel op te lossen. Soms krijg je maar een paar nummers, soms krijg je er meerdere. Hoe minder nummers je hebt om mee te werken, hoe lastiger de Sudoku kan zijn. Echte experts kunnen de puzzel oplossen met slechts een paar getallen. Het is de bedoeling dat op iedere rij de getallen één tot en met negen komen te staan. Dit geldt voor zowel de horizontale als de verticale lijn. Ook de diagonaal doet mee in het spel. Ook op de diagonale lijn moeten de cijfers worden opgenomen. De cijfers hoeven niet op volgorde te staan, maar elk cijfer mag in een lijn slechts eenmaal voorkomen. Vul je dus op een horizontale regel twee keer hetzelfde getal in, dan heb je een fout gemaakt. De cijfers die al zijn ingevuld stellen je in staat om de eerste nummers neer te zetten. Ze geven je een ‘ingang’ tot de puzzels als het ware. Wanneer je elk cijfer hebt ingevuld controleer je of alles klopt en noteer je hoe lang het duurde om de puzzel op te lossen. Een Sudoku heeft vaak een bepaalde moeilijkheidsgraad. Hoe moeilijker de puzzel, hoe langer het zal duren om deze op te lossen.

Snel oplossen van een Sudoku

De meeste mensen kunnen, wanneer ze de spelregels snappen, een standaard Sudoku eenvoudig oplossen. Het gaat in de meeste gevallen daarom om de snelheid waarmee je dit doet. De echte experts lossen een lastige variant een stuk sneller op dan jij dat doet! Je kunt de vaardigheid gelukkig wel trainen. Verder kun je een aantal trucjes toepassen, waardoor je sneller de juiste keuzes kunt maken. In plaats van elk nummer te proberen, kun je het best eerst de hele lijn aflopen om te kijken of je iets kunt invullen. Doe dit voor het hele speelveld en binnen no time heb je veel meer cijfers om mee te werken. Probeer dus niet om één vierkant af te maken zonder te kijken naar de rest, vaak is dat niet mogelijk. Hiernaast moet je natuurlijk veel oefenen: oefening baart kunst! Op het internet zijn allerlei leuke Sudoku’s te vinden, waarmee je hard kunt trainen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op https://fairplayspelletjes.nl/sudoku. Op deze site vind je diverse leuke Sudoku spelletjes, waarbij je snel de regels leert kennen. Ook kun je tegen vrienden of familie spelen, zodat jullie allemaal beter worden. Neem daarom eens een kijkje op deze site en nodig al je kennissen uit!

Direct een account aanmaken

Voordat je begint met spelen moet je eerst een account aanmaken. Hiervoor hoef je slechts je naam en je e-mailadres in te vullen. Je krijgt een mailtje met een activatiecode, zodat je gelijk kunt beginnen met spelen.  Registreer je vandaag nog en begin direct met spelen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn