Eti - TransformatorenTransformatoren zijn overal! Je ziet ze misschien niet zo 1,2,3 maar in vrijwel elk huishouden zien tientallen te vinden. Ook bij bedrijven worden deze apparaten veel gebruikt. Eti levert transformatoren voor allerlei industriële toepassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, railinfrastructuur of analytische apparatuur. Voor alle toepassingen van transformatoren moet je dus bij dit bedrijf zijn. Veel particulieren weten eigenlijk niet goed wat transformatoren zijn; op welke markt is Eti eigenlijk actief? De meeste mensen zien transformatoren met name terug in het gebruik van huishoudelijke apparaten. Voor iedereen die geen verstand heeft van elektriciteit volgen we de stappen die nodig zijn voor het opladen van je mobiele telefoon!

  • Stroomspanning en sterkte
  • Elektriciteit wordt opgewekt in de centrale
  • Elektrische lading wordt vervoerd naar elektriciteitshuisje
  • Er wordt spanning gezet op het net (netstroom)
  • Je stopt een oplader in de muur
  • Een transformator zorgt dat je telefoon begint met opladen

Allereerst wordt elektriciteit opgewekt in de centrale. Deze stroom heeft een bepaalde stroomspanning en een bepaalde stroomsterke. De spanning wordt uitgedrukt in Volt, de stroomsterkte in Ampère. Spanning is de moeite die elektriciteit moet doen om zich te verplaatsen, de stroomsterkte is de kracht van de stroom (die meestal wordt aangeduid in coulomb). De meeste elektriciteit die wordt opgewekt komt onder wisselspanning te staan. Wisselspanning houdt in dat de spanning vaak van richting veranderd en dat deze dus niet gelijk is. Dit type spanning is te tekenen als een sinusgrafiek. De centrale kiest voor deze soort spanning omdat deze een heel stuk eenvoudiger te vervoeren is dan gelijkspanning. Zo verliest gelijkspanning veel lading als deze langere afstanden moet afleggen. Wanneer je dus een aanzienlijke afstand moet overbruggen met hoogspanningskabels is dit niet optimaal. Je moet dan een veel hogere stroomsterkte meesturen vanaf de centrale. Natuurlijk telt ook de weerstand van de kabels mee, hoewel deze vaak vrij laag is. Een ander nadeel van gelijkspanning is dat het minder makkelijk bewerkt kan worden. Transformatoren werken niet met dit type spanning. Transformatoren zijn relatief goedkope en simpele producten waardoor het bewerken van wisselspanning snel en makkelijk kan. Het feit dat transformatoren niet gebruikt kunnen worden voor dit andere type spanning is een groot nadeel. Tot slot is ook de veiligheid van de gebruiker belangrijk. Bij wisselspanning heeft iemand die per ongeluk een kabel vastpakt nog een kans dit te overleven. Je hebt immers nog de mogelijkheid om op een gegeven moment los te laten. Bij gelijkspanning blijft de impuls continue, waardoor je spieren verkrampen en je niet meer los kunt laten. Zonder hulp kan dit dan ook fataal zijn. De elektriciteit die wordt opgewekt in de centrale wordt dus met wisselspanning naar de elektriciteitshuisjes verzonden. Wanneer het daar aankomt begint een volgende stap.

Transformatoren; veilige spanning

In het elektriciteitshuisje wordt door transformatoren de enorm hoge spanning van de hoogspanningskabels teruggebracht tot een werkbaar niveau. Het voltage wordt teruggebracht naar 230 volt, wat ook uit het stopcontact komt. Wanneer je weet dat de centrale tussen de 20.000 en 50.000 volt verstuurt besef je wat voor een opgave dit is. Wanneer het voltage is teruggebracht naar 230 volt wordt deze spanning op het net gebracht. Nu hebben alle huizen in de omgeving een aansluiting op het stroomnetwerk. Wat gebeurt er nu wanneer je een oplader in de muur steekt? Het is misschien niet heel wonderlijk dat je telefoon oplader niet werkt op 230 volt. In de oplader zit een transformator, één van de vele transformatoren die op de markt beschikbaar zijn. Deze kleinere transformatoren hebben het doel het voltage nog verder terug te brengen. Afhankelijk van de transformatoren kan dit worden teruggebracht naar 42 of zelfs 24 volt. De stroomsterkte, ampère, neemt in deze gevallen vaak wel toe, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Een transformator werkt met twee grote spoelen. Deze spoelen zijn gemaakt van draad die goed geleidt. De eerste draad, de primaire spoel, creëert een magnetisch veld. Volgens het principe van inductie creëert de tweede draad hierdoor ook spanning, net zo veel als op de eerste draad staat. Wanneer er bijvoorbeeld 230 volt door de ene kabel loopt, loopt dit vervolgens ook door de tweede kabels. Het opvallende is dat de draden hier helemaal niet verbonden voor hoeven te zijn! Het bewegende magnetisch veld zorgt dat de tweede draad ook spanning produceert. Vervolgens is het dan zaak de grootte van de tweede draad zo aan te passen dat het voltage afneemt tot een werkbaar niveau. Dit is eigenlijk heel logisch. Dezelfde stroomsterkte wordt in een kleinere kabel gestopt. Ze nemen dus aan kracht toe, de stroomsterkte stijgt. De spanning op de kabel neemt hierdoor af; de elektroden hebben meer kracht en bewegen zich makkelijker door de kabel. Wanneer de spanning tot het juiste punt is teruggebracht kan je mobieltje beginnen met opladen.

Transformatoren in de industrie

Nu je weet hoe belangrijk transformatoren kunnen zijn snap je ook dat het essentieel is dat deze in de industrie goed worden toegepast. Bij Eti vind je de beste apparaten tegen de laagste prijzen. Neem snel eens een kijkje op de website, http://www.eti.nl/. Op de site kun je snel contact opnemen met een van de professionele werknemers zodat je snel een idee hebt wat er in jouw situatie mogelijk is. Met name voor industriële toepassingen levert Eti topkwaliteit. Met al meer dan 50 jaar ervaring ben je bij dit bedrijf altijd op de juiste plaats! Ga dus snel naar de homepage en bestel vandaag nog.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn