Het is iets wat vast op de takenlijst staat en wat we elke week weer moeten doen. De legionellapreventie is iets waar we ons van bewust zijn als zorgmedewerkers. Maar het is niet iets waar we heel bewust mee bezig zijn. Terwijl dit wel nodig is voor de gezondheid van onze patiënten. Het is onze verantwoordelijkheid om een aantal dingen te doen zodat het drinkwater gezond en veilig is. Hierdoor wordt er niemand van de bewoners ziek. Voor alle kamers en gezamenlijke ruimtes moeten we de kranen spoelen. Hierdoor kan er geen besmetting plaats vinden in het water. Een keer in de zoveel tijd komt er iemand van Holland building langs om een meting te doen. Het is natuurlijk heel belangrijk dat het water veilig is. Op het moment dat ze de meting doen ben ik toch altijd weer nerveus. Ook al staat de legionellapreventie niet hoog op mijn takenlijstje ik weet dat het heel belangrijk is om dit te doen. Het is zelfs levensgevaarlijk als het water niet gezond is. We zijn dan ook met elkaar verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van de bewoners. Dan wil je toch niet dat er legionella in het water zit.   

Legionellapreventie door kranen te spoelen

Legionella ontstaat in stilstaand water, daarom moeten we op ons werk kranen spoelen. In het stilstaande water kan er dus besmetting plaats vinden. Dat is levensgevaarlijk voor de bewoners. Het is vooral belangrijk om de kranen te spoelen in de ruimtes of kamers die op dat moment leegstaan. Dit is een taak die we dan ook elke week weer moeten doen. Dit moeten we doen om de kans op besmetting tegen te gaan. Maar we doen ons best om elke kamer door te spoelen omdat we dan zeker weten dat elke bewoner gezond en veilig water gebruikt. En we weten ook niet zeker of elke kraan wordt gebruikt door bewoners. Om problemen voor te zijn spoelen we dan ook elke kraan van bewoners. Dit geeft ons een gerustgesteld gevoel en de professionals van Holland building vinden het juist goed als we alle kranen doorspoelen. Hoe minder risico op besmetting des te beter

Legionellapreventie belangrijk voor je gezondheid

Veel mensen staan er niet bij stil maar stilstaand water is dus heel ongezond. In stilstaand water kan dus legionella zitten. Door legionellapreventie voorkom je dat het water besmet is. Dit doe je dan door de kranen te spoelen, eerst spoel je heet water en daarna pas koud water. Veel mensen weten dit niet maar dit moetje dus ook doen voordat je onder de douche stapt van je vakantie bestemming. Je weet dan namelijk niet hoe lang het water stil staat, misschien is je kamer al maanden niet verhuurd. En je kan dan gewoon ziek worden door onder de douche te stappen. Legionellapreventie is nodig:  

  • Hierdoor weet je zeker dat het water gezond is
  • Voorkom bestemming in het water
  • Bescherm bewoners door elke week de kranen te spoelen
  • Neem de verantwoordelijk voor de gezondheid van kwetsbare bewoners
  • Zorg dat de preventie van legionella op de takenlijst staat

Als je werkzaam bent in de zorg heb je er mee te maken. Legionellapreventie is nodig om legionella te voorkomen bij de bewoners. Dit betekent dat er echt tijd moet worden vrijgemaakt om alle kranen door te spoelen. Vooral als een kraan een lange tijd stilstaat is het belangrijk dat je het doorspoelt. Wist je dat je dit ook moet doen voordat je onder de douche stapt op je vakantie bestemming? Wil je meer weten over legionellapreventie neem dan een kijkje op de website van Holland building https://www.hollandbuilding.nl/legionellapreventie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn